menu 4 ИЗСЛЕДВАНЕ НА ВСЕЛЕНАТА
Erasmus+: КД2: Стратегически партньорства в областта на образованието, обучението и младежта

ШАРЛ МЕСИЕ /любопитна информация/ (1730 – 1817 г.)

ШАРЛ МЕСИЕ е френският астроном, съставител на известния „Каталог на Месие“. Месие е роден на 26 юни 1730 година в Бадонвийе, Франция. 

Интересът му към астрономията бил пробуден от две последователни събития: появата на голяма комета с шест опашки през 1744 г. и пръстеновидното слънчево затъмнение на 25 юли 1748. Първото документирано наблюдение, което Месие прави, е на пасажа на Меркурий на 6 май 1753 г. 

През 1764 г. Месие става член на Кралското общество. През 1769 г. е избран за чуждестранен член на Шведската кралска академия на науките. На 30 юни 1770 г. е избран за член на Френската академия на науките. Мечтата на Шарл Месие била да стане известен като открие комета. Уви, когато Шарл гледал през телескопа си, той често виждал размазани обекти на небето, които вече били познати (и не били комети). Затова той решил да си спести малко време и всеки път, когато откриел мъгляв обект, който не се движел по небето (кометите се движат), той го отбелязвал. 

През 1774 г. Месие публикува в списанието на Френската академия на науките първата версия на своя каталог, съдържащ 45 обекта, сред които мъглявини и звездни купове. До 1781 г., списъкът нараства до 103 обекта. Целта на каталога била да помогне на астрономите и „ловците“ на комети (какъвто е бил самият Месие) да различават преходните от постоянните небесни обекти. Въпреки че е открил 13 комети през живота си, Шарл Месие остава известен със своя каталог! И до днес каталогът се използва както от любители, така и от професионални астрономи. На 12 април 1817 г. Месие умира в дома си в Париж. Погребан е в гробището Пер Лашез. В чест на Шарл Месие са кръстени кратер на Луната и астероида 7359.